175. výročí Restaurace U Pinkasů
12. dubna 2018
Restaurace U Pinkasů oslavila 175 let od svého vzniku
Praha, 10. 4. 2018 – Restaurace U Pinkasů je téměř stejně tak stará jako samo pivo Pilsner Urquell. Je to již 175 let, kdy krejčí Jakub Pinkas 8. dubna 1843 dostal od povozníka Martina Salzmanna dvě vědra „nového piva“ z Plzně, pověsil krejčovské řemeslo na hřebíček a stal se hostinským. Na rozdíl od ostatních hostinských v té době ovšem pivo nenaléval do konvic, z nichž si hosté pivo přelévali do sklenic, ale čepoval přímo do půllitrů. Tím výrazně stoupla jeho kvalita. Brzy se po Praze rozkřiklo, že Jakub Pinkas nabízí jedinečné pivo, a v tu chvíli se začal psát příběh Restaurace U Pinkasů.
Restaurace U Pinkasů u příležitosti svého půlkulatého výročí otevírá nově zrekonstruované prostory Pinkasovy formanky. Zde si mohou návštěvníci spatřit historický výčep na místě, kde původně čepoval pivo ze sudu sám Jakub Pinkas, a to přímo do půllitrů, aby se k hostům dostalo v co nejlepší kondici. „Dneska bychom řekli, že starý Pinkas byl pes na kvalitu. Raději by si nohy uběhal, než aby naléval zvětralé pivo, a nutil k tomu i své podřízené. Ti si za svou šichtu vyběhli schody ze sklepa, kde se pivo skladovalo, do přízemí k hostům tolikrát, že služba U Pinkasů se stala noční můrou všech pražských výčepních,“ popisuje František Novotný, ředitel Restaurace U Pinkasů.
Kromě otevření historického výčepu připravila restaurace na oslavu výročí výstavu historických fotografií a předmětů. „Je až k nevíře, kolik skvostů s vazbou na Pinkasovy se najde na půdách či v domácích archivech našich hostů. Mají často naši restauraci spojenou s vlastními zážitky nebo vzpomínkami svých předků, kteří k nám chodili na pivo. Je vidět, že Pinkasovi patří a patřili k pražskému koloritu ve všech dobách,“ líčí nadšeně František Novotný a jmenuje konkrétní případ: „Povedlo se například zachránit Pinkasův jídelní lístek z roku 1850, který nám přinesla paní Petrana Slámová. Se šéfkuchařem Robertem Kourou jsme se rozhodli vyzkoušet několik jídel nabízených v restauraci v dobách Jakuba Pinkase. Počínaje dnešní oslavou nabídneme zpestření ke stálému jídelnímu lístku hostům U Pinkasů v průběhu celého dubna.“
Restaurace chtěla k výstavě přispět také svými předměty. „Když jsme přemýšleli, čím výstavu oživit, napadlo nás sundat z vchodových dveří ozdobnou kovanou kliku, za kterou brávali již Josef Jungmann, František Palacký, Karel Kramář, Tomáš Garrique Masaryk, Karel Havlíček „Borovský“, Voskovec s Werichem, Vlasta Burian, Rudolf Hrušínský, manželé Zátopkovi, Václav Havel a mnozí další,“ vypočítává Novotný slavné hosty restaurace a vysvětluje: „Původní klika, která bude nyní měsíc vystavena v Pinkasově formance, je pro nás symbolem setkávání. Za tuto kliku brali slavní i neznámí, kteří měli ale společné jedno - lásku k dobrému pivu.“
Fotokronika akcí Restaurace U Pinkasů
Těšíme se na Vaši návštěvu!