10. dubna 2025 - 182.výročí Restaurace U Pinkasů - Restaurace U Pinkasů

Restaurace U Pinkasů

+420 221 111 152 Denně 10:00-22:30
Čeština English Deutsch

182.výročí Restaurace U Pinkasů

10. dubna 2025

Vášnivou debatu v každé české hospodě by určitě vzbudila polemika „co je nejčastěji užívaným českým objevem“? Resslův lodní šroub? Heyrovského silonky či kontaktní čočky? Nebo Divišův hromosvod? U Pinkasů jsou si zcela jisti, že by v debatě vyhrál Jakub Pinkas!

Proč právě on? Podle historických pramenů se až do příchodu Jakuba Pinkase na „gastronomickou scénu“ pivo v hostincích nalévalo ze sudů do džbánů a následně si hosté u stolu pivo přelévali do sklenic. Jakub Pinkas začal jako první roznášet hostům pivo Pilsner Urquell z chladného sklepa načepované rovnou do „půllitrů“, čímž dramaticky stoupla kvalita podávaného nápoje.

I díky této své jedinečnosti – kvalitě piva Pilsner Urquell a způsobu jeho podávání – se Restaurace U Pinkasů stala velice rychle centrem společenského i politického dění. A ostatní hostinské, aby o své zákazníky nepřišli, to donutilo přejít na tento nový způsob podávání.

Jakub Pinkas se narodil v roce 1805 – letos slavíme jeho 220. narozeniny!

Sám Jakub Pinkasu už dnes neověří, jak hostinští s jeho objevem nakládají, protože odpočívá v rodinné hrobce na Olšanských hřbitovech.  Jeho role se tedy v den výročí ujala skupina „auditorů kvality“ složená ze zástupců pivních znalců – štamgastů, zaměstnanců Restaurace U Pinkasů a reprezentantů značky Pilsner Urquell, v čele s emeritním vrchním sládkem Plzeňského Prazdroje Václavem Berkou. Ti ve čtvrtek 10. dubna 2025 u rodinné hrobky rodiny Pinkasových nejdřív vzdali Jakubu Jinkasovi hold a pak se vydali na pivní pouť po hostincích na trase mezi Olšany a Restaurací U Pinkasů. Navštívit všechny by bylo nadlidským úkolem, a tak se zastavili jen v některých restauracích: Olše, Masaryčka, Kolkovna Celnice, Na Čepu v paláci Myslbek a Výčep U Zvonu, odkud už to bylo k Pinkasům jen pár kroků.

Tam je netrpělivě očekával dav hostů oslavy narozenin Jakuba Pinkase, který si vyslechl „auditorský výrok“ vůdce skupiny Václava Berky: „Dnes jsme se na naší pouti po pražských restauracích ujistili, že co nejkratší cesta perfektně ošetřeného piva do dokonale připravené sklenice je tou nejsprávnější cestou ke kvalitě. Pivo Pilsner Urquell bylo skvělé na všech našich zastaveních a tak na tom ani po více než 182 letech není třeba nic měnit. Díky, Jakube Pinkasi, a Na zdraví!“.

Kromě možnosti ověřit, že i U Pinkasů pečlivě dbají na Pinkasův odkaz, pak hosté ochutnali gastronomické speciality připravené z výběru dochovaného jídelního lístku od Jakuba Pinkase z poloviny 19. století. Na závěr pak přihlíželi tomu, jak byl posvěcen křišťálový půllitr pro nového generálního ředitele Plzeňského Prazdroje, pana Michala Mrowiece a uložen do štamgastské vitríny Restaurace U Pinkasů.